Prylar - Windfree

Paddla har recenserat några prylar som vi var nyfikna på och fick chansen att prova. En och annan av dem får säkert följa med på framtida paddelturer.

Windfree
Pris: 395:-

Windfree är den där typen av produkt som du varken visste fanns, eller visste att du hade ett behov av, förrän du provat den. Det är helt enkelt ett par öronmuffar av skumplast som är speciellt framtagna för att stoppa vindbrus. Vitsen är att när vindbruset blir bortfiltrerat så hörs övriga ljud mycket bättre.

Bågen som håller öronskydden på plats är gjort av plast och kan därför lätt justeras utifrån din huvudstorlek. När jag väl kom över den första känslan av att se en smula fånig ut, tänkte jag inte närmare på att de satt på huvudet. En aning varm om öronen blev jag förvisso när jag använde dem på ett träningspass i tävlingskajaken, men vid långsammare paddling värmde de inte alls.

Vindbruset, eller snarare vinandet, som uppstår i öronen när det blåser, eller som fartvinden orsakar, försvinner helt med windfree på. Kvar blir bara ett litet susande, vilket gör att du verkligen hör alla andra ljud bättre. Plötsligt kan jag höra en motorbåt på lånt håll när den närmar sig bakifrån och vad min paddelkompis muttrar trots att han befinner sig framför mig. Jag lånade även ut windfree till en familjemedlem med dubbla hörapparater och fick även där positiv respons, men då användes de vid en cykeltur.

Windfree är en klart finurlig pryl som definitivt fyller en funktion, tyvärr tror jag att priset avskräcker många från att våga pröva den. Vilket är synd, för den har absolut potential att få en bredare spridning.

Paddla nr1 2013