Slipp vindbruset med Windfree

Den mänskliga kroppen är inte skapad för att färdas i högre hastigheter än 15-20 km/h, vilket är ungefär de hastigheter vi kan ta oss fram i utan hjälpmedel. Men idag kan de gå betydligt snabbare, framför allt på cykel. Örat är konstruerat för att fånga upp så mycket ljud som möjligt, men tyvärr innebär också den konstruktionen att det uppstår väldigt mycket vindbrus när vi rör oss i snabbare än cirka 10 km/h. Det är något som företaget Windfree har tagit fasta på, och man har utvecklat ett par smarta brusskydd som du sätter på öronen, ungefär som ett par hörlurar.

Skydden består av en plastbåge som går runt nacken och passar utmärkt under hjälmen. Själva kåporna är tillverkade av ett skum som är ganska likt tunn skumgummi. Redaktionens första tankar om produkten var att den kändes ganska onödig och att man såg lite dum ut med ett par öronmuffar över öronen. Men redan efter första provturen insåg vi vilken kanonprodukt det här var. Plötsligt hör jag det härliga ljudet från däck mot asfalten och det svaga surret från kedjan, jag hörde när en bil närmade sig bakifrån och framför allt hör jag vad mina cykelkompisar säger. För det fiffiga med de här skydden till skillnad från till exempel hörselproppar är att de bara tar bort vindbruset, alla vanliga ljud hör jag precis lika bra som vanligt, men utan störningar från vinden. Vilket gör min cykling både säkrare, roligare och behagligare.

Att skydden dessutom tar bort mycket av vinden runt öronen gör också att du inte börjar frysa lika lätt om öronen. Windfree säljs från tillverkarens egen hemsida eller via välsorterade sportbutiker och kostar cirka 450 kronor.

Svenska Cykling Plus | Vintern 2012