Windfree: Wndbrusreducerare

När man rör sig i högre hastigheter än 15 km/h kan vindbruset i öronen bli högre än va som är bekvämt för ett naket öra. Windfree är en svensk, ny produkt som hämtat inspiration från de snabba djurens öron som skyddas med hjälp av pälshår för att ta bort vindbrus.

Ute på en blåsig landsväg upplevde jag att ljudnivån på suset i öronen dämpades en hel del med Windfree. Däremot blir det ett annat typ av sus, som låter mer hissande. Ungefär som ett “shssssshsss” jämfört med det normala och starkare “whooshandet”. Övriga ljud, från annan trafik, kan vara bra att höra när man är ute och cyklar och det gör man också lika bra med Windfree på öronen. Materialet närmast örat är utvecklat för att vara kallt är det är varmt och varmt när det är kallt. men det blir lite för vamrt runt öronen, jämfört med att ha öronen i det fria. Detta när det var runt 13-15 grader varmt. Komforten är inte heller tillräckligt bra. Oftast använder jag sportglasögon när jag cyklar och Windfree trycker mot skalmarna bakom öronen. Ett mjukare och mer följsamt material skulle vara skönare. Även då man böjer till bågen för att passa perfekt så blir det konstigt med glasögon.

Om man har stora besvär med det normala vindbruset kan Windfree vara en lösning. En undersökning på personer med tinnitus skule vara intressant. För om obehaget av vindbruset hindrar dig från att cykla kanske Windfree är en befrielse. LM/KB

Testat: Windfree
+ tar bort en hel del brusljud
– Inte tillräckligt sköna att ha på sig
Cirkapris: 399 kronor
Leverantör: Windfree, 021-505 50, www.windfree.com

Cykeltidningen Kadens 07:2011

Kommentar till artikeln
Sedan denna recension publicerats har vi förbättrat Windfree och använt oss av ett mjukare material och även gjort den bekvämare med större plats för öronen.