Dämpning när vinden viner

Ett par ”lurar” som skyddar mot vindbrus. Hur funkar det?
Hörapparaternas brusreducering räcker inte långt när det blåser friska vindar ute. Det behöver inte ens blåsa för om man förflyttar sig snabbt ute, till exempel cyklar, seglar, åker långfärdsskridskor eller annat, blir ljudnivån ändå hög. Det enda man då kan höra är hur vinden viner i hörapparaterna och inte ett ord av vad sällskapet säger eller om en bil närmar sig bakifrån. Windfree är en produkt som ska minska det här problemet.

AURIS TESTARE HAR olika åsikter om ”lurarna”. Urika Hammargård tycker att det blir betydligt lättare att höra vad omgivningen säger när hon har dem på. Vindbruset dämpas så de andra ljuden träder fram.
– Vid en cykeltur med familjen kan jag lättare höra när barnen ropar. I trafiken känner jag mig säkrare eftersom jag hör bättre om det kommer bilar bakom.
– Där jag bor blåser det väldigt mycket och då är det skönt att ha dem på.
– Jag skulle även vilja testa att åka nedcabbat med dem, säger hon.

ULF DAGBERG ÄR hängiven golfspelare. Han kan störas av vinden både när han är ute och spelar på banan och när han tränar på drivingrangen. Men till skillnad från Ulrika Hammargård tycker han inte att Windfree dämpar vindbruset
– Jag märkte ingen skillnad, berättar han efter en 18-hålsrunda när det blåste sju sekundmeter.

Vad tycker du om produkten?

Ulf Dagberg, 78, redovisningskonsult, Ystad:
– Jag lyckades få dem på plats, men det var med nöd och näppe. Jag kanske har för stort huvud?

+ Idén är bra och fyller ett behov. Jag vande mig snabbt att ha dem på och det blev ingen rundgång i hörapparaterna.

– Ljudet förändrades inte nämnvärt. Svårt att få dem att sitta bra, mina medspelare fick hjälpa mig. Ej prisvärda med tanke på att de inte dämpade vindbruset. Skrymmande.

Urika Hammargård, 39, utbildningskonsulent, Nacka:
– Där jag bor blåser det väldigt mycket och skydden dämpar vindbruset bra.

+ Lätta att bära. Sitter inte i vägen för hörapparaterna. Dämpar vindbruset så jag hör bättre när jag springer, cyklar, etc. Hör bilar bakom bättre.

– Sluter inte tätt när jag har glasögon på. Får inte plats i en handväska och därför tar jag inte med dem överallt. Saknar tvättanvisning.

Fakta
Windfree består av ett skum med en cellstruktur som släpper in ljud men stoppar vinden. Materialet ska värma i kyla och svalka i värme. Finns i fyra färger. Pris 295 kronor inklusive fodral. Frakt tillkommer med 70-80 kronor. Info och beställning: www.windfree.se

Auris maj 2013