Vindfritt för folk i farten

Cykel, häst eller båt spelar ingen roll. Niki Westerberg är en fartfylld kommunikationschef som har testat Windfree. Vi träffar henne för att höra vad det innebär att leva med nedsatt hörsel och i vilka situationer Windfree kan hjälpa…

Det är fredag eftermiddag och utanför fönstret ser jag Niki komma småspringande. Vi har stämt träff på restaurang I Mamadou för en sen lunch. Mamadou är ett populärt lunchställe och trots att klockan är 13,00 får vi jaga iväg en av Nikis kollegor för att ta ett bord.

Niki berättar om sin hörselskada. Redan som litet barn hade Niki nedsatt hörsel. Man upptäckte tidigt att hon hörde 80 procent på vänster öra och 60 procent på höger öra. Med tiden blev det sämre och man övervägde att operera. Blotta tanken på risken att hörseln i stället skulle bli sämre gjorde dock att man avstod.

– Man klarar sig förvånansvärt långt med att skärpa sina övriga sinnen. säger Niki och berättar om förmågan att läsa läppar och vikten av att placera sig strategiskt i ett rum för att uppfatta vad som sägs.

Med tiden blev hörseln sämre och till slut var det Nikis familj som tröttnade och tyckte att det var dags för hörapparater. Landstinget hade inte så många modeller att välja mellan. så det slutade med ett besök på Sophiahemmet. 38 000 kr och två fantastiska hörapparater senare förändrades tillvaron rejält för Niki.

– WOW, vilken känsla att höra ALLT. Helt plötsligt kunde jag höra ljudet av en hand som stryker ett tyg… Eller ett privat samtal fem rader bort på bussen. Det har sina nackdelar att höra också… Jag gick lov att vänja mig gradvis, berättar Niki.

Vid den här tiden jobbade Niki som pressekreterare. Med hjälp av en teleslinga kopplad till telefonen kunde hon få sina samtal rakt in i örat – utan vare sig headset eller blåtand.

– Det var fantastiskt all slippa läsa protokoll for att förstå vad som sagts i möten, säger Niki.

I dag jobbar hon som kommunikationschef på ledarna. Hon är en aktiv och driven person som vägrat låta sitt handikapp bli en begränsning i livet. Vid sidan av arbetet spenderar hon en stor del av sin tid på hästryggen och i kören. Sommartid blir det också en och annan båttur med familjen. Niki gillar farten. Både i galopp och på sjön. Men inte det brus som fartvinden ger i hörapparaterna.

Niki beskriver:
– om du tänker dig ljudet av vind som blåser rakt in i en mikrofon. Minst sagt obehagligt. Därför stängde jag alltid av dem i båten. Problemet blev bara att jag inte hörde vad min man sa till mig.

– Hoppa! skrek han när vi skulle lägga till. Jag vände mig om för att se vad han ville. PANG. sa det och där satt vi i bryggan…

Niki har testat Windfree både i båten och på hästryggen. Resultatet är att hon slipper välja: att höra vad människor säger eller att slippa tröttande vindbrus.

– Det är helt fantastiskt! Allt vindbrus försvinner och jag kan höra perfekt, berättar Niki.

Också vid hästhoppning har hon haft glädje av sina Windfree.

– För att höra min tränares instruktioner inför varje hinder, måste jag höja volymen till max på mina hörapparater. Tidigare blev det fullständigt outhärdligt med det vindbrus som följde. Hu hör jag tränaren perfekt och kan koncentrera mig på hästen och hoppningen i stället.

På frågan om vad som skulle kunna bli bättre svarar Niki att hon har en enda önskan. En lyxvariant på Windfree som kan fästas direkt på ridhjälmen. Något for nästa modell kanske?

Fakta Windfree
Windfree är framtaget för att skydda ett naket öra från vind eller fartvind. Produkten utvecklades först för att hjälpa cyklister att skydda sina öron från bedövande vindbrus. I tester har del visat sig att Windfree har betydligt fler målgrupper. Inte minst bland hörselskadade och personer med tinnitus. Uppmätt effekt i vindtunnnel= -20 db.

Windfree
Dag Nordström
Askholmsvägen 2. 725 92 Västerås
Tel. 0706 – 99 82 99
https://www.windfree.se/

Publicerad i Audionomtidningen nr 2 2012